Wie is aansprakelijk bij een bedrijfsuitje?

Het organiseren van een bedrijfsuitje is een lastige klus. Iedereen moet het tenslotte naar zijn zin hebben tijdens het uitstapje. Maar wat als het ondenkbare zich voordoet, en een medewerker gewond raakt? Het is te hopen dat u er nooit mee te maken krijgt. Maar als het wel gebeurt, zult u zich al snel afvragen of u als organisator van het uitje verantwoordelijk bent.

Geen twee situaties zijn exact hetzelfde. Als er zich een ongeluk voordoet tijdens een bedrijfsuitje, hangt het dus af van de omstandigheden wie er verantwoordelijk is. Er zijn een aantal zaken die hierbij een rol spelen. Als uw werkgever zeggenschap heeft over de activiteiten tijdens het uitje, zal hij sneller aansprakelijk zijn. Ook hangt de aansprakelijkheid af van de mate waarin werknemers vrij zijn om niet naar het uitje te gaan. Verder bepaalt het ‘goed werkgeverschap’ voor een groot deel de aansprakelijkheid. Hoe gevaarlijker het uitje, hoe minder er sprake is van goed werkgeverschap en des te groter de kans op aansprakelijkheid van uw werkgever.

Gevaarlijke uitjes vermijden?
Uw werkgever zal dus in de meeste gevallen aansprakelijk zijn. Hoewel de kans klein is dat er iets goed mis gaat tijdens een uitje, kunt u beter het zekere voor het onzekere nemen en riskante activiteiten vermijden. Zorg er ook voor dat uw werkgever op de hoogte is van het exacte programma van de dag en laat hem tekenen voor de opdracht bevestigingen.

Tip
Kijk goed naar wie er allemaal mee gaan, de zwakste schakel bepaald de sterkte van de ketting.
Pas daarop uw bedrijfsuitje aan. Of formeer verschillende groepen. Vraag Lisette@web-effects.nl om raad
Relevante uitjes: